Paulien-Vervoorn-Geloofwaardig-Spreken-2018-2

Spreker, preektrainer, auteur: hoe kwam dat zo? 

Toen ik begin twintig was, werkte ik in het onderwijs en werd ik door anderen aangemoedigd te gaan (s)preken. Ik genoot ervan, maar had ook allerlei vragen.

 

  • Wie ben ik dat ik iets mag doorgeven?
  • Hoe zit het met de leiding van de Heilige Geest?
  • Mag ik bidden of ik meer spreekmogelijkheden krijg of mag ik zelf actie ondernemen?
  • Hoe ontwikkel ik mijn eigen stijl?

 

Ik kreeg veel positieve reacties en het verlangen groeide vaker te (s)preken. Toen er in in één week tijd drie mensen vroegen waarom ik geen theologie studeerde, kon ik ook geen goed antwoorden bedenken en dus begon ik aan een zesjarige deeltijdvariant (combinatie van Evangelische Theologische Faculteit Leuven en Christelijke Hogeschool Ede). Gedurende die opleiding gingen steeds meer deuren open.

 

De eerste keren sliep ik nauwelijks in de nacht vóór de preek. Zoveel zin had ik erin. De nacht erna lag ik soms opnieuw wakker. Van de adrenaline. En van de verantwoordelijkheid.

Inmiddels (s)preek ik ongeveer dertig keer per jaar in zondagse samenkomsten en/of op doordeweekse avonden en conferenties, van PKN tot pinkster. Gelukkig slaap ik over het algemeen prima rondom de preek. Soms vragen mensen of ik nog steeds zenuwachtig ben. Ja en nee, antwoord ik dan.

Ik voel me als spreker als een vis in het water. En tegelijkertijd blijft het spannend, omdat ik de woorden van God goed wil overbrengen. En die spanning wil ik graag houden. Zo blijf ik afhankelijk van de Geest! 

 

Na al die jaren heb ik mijn eigen stijl ontwikkeld. Anderen typeren mijn stijl als glashelder, vaak werk ik één Bijbelgedeelte uit. En spontaan, ik reageer graag op wat er in de zaal gebeurt en als het passend is, betrek ik de luisteraars. Verrassend, hoor ik vaak. En altijd verbindend. 

 

Wil je me uitnodigen?

Vul dan hier je aanvraag in. Dan mail ik daarna terug. 

 

Geloofwaardig Spreken: sinds 2012

In 2012 kwam ik Gor Khatchikyan tegen. ‘Gods goede nieuws is het waard dat het goed wordt overgebracht’, zei Gor. Bij de tweede ontmoeting hakten we de knoop door om vier trainingsdagen te organiseren. Gor -toen nog student geneeskunde- knutselde tijdens een nachtdienst een website in elkaar. Ik mocht de naam bedenken. Dat werd Geloofwaardig Spreken met een knipoog naar de tekst in 1 Tessalonicenzen 2: 4 (NBV21)

 

Wij spreken alleen omdat God ons daartoe waardig heeft gekeurd en ons het evangelie heeft toevertrouwd – niet om mensen te behagen, maar God, die ons hart doorgrondt.

 

Wat ik niet durfde denken, dromen, gebeurde: het groeide en groeide, waardoor ik me fulltime met trainen (en spreken) bezig kon gaan houden! Wekelijks begeleid ik mensen die in kerken (s)preken. Denk aan predikanten, voorgangers, sprekers en jeugdleiders. Beginnende sprekers die niet goed weten waar ze moeten starten én ervaren sprekers die een opfriscursus en verdieping kunnen gebruiken bij een van hun belangrijkste taken.

 

Overweeg je een training te volgen? 

Check de agenda voor de mogelijkheden. Of zoek je een training op maat voor jouw kerk, bedrijf of christelijke organisatie? Neem dan contact op!

 

Wekelijkse inspiratie voor (s)prekers in je mailbox?

Laat je gegevens achter. Je ontvangt dan binnen tien minuten de checklist in je mailbox. Daarnaast ontvang je regelmatig een mail over (s)preken.

Twee toespraken, omdat beeld meer zegt dan woorden

Samen met o.a. Jos Douma en Paul Visser sprak ik op een studiedag over Preken naar aanleiding van het gelijknamige boek van Tim Keller. Ik sprak over het bereiken van het hart en liet iets van mijn eigen hart zien.

Je luisteraars beoordelen je op grond van je credibility (ben je geloofwaardig op grond van je kennis?) en je likeability (ben je sympathiek?). Samen bepalen ze of iemand aan- of afhaakt bij een spreker. We hebben ze allebei nodig om contact te maken. Hoe verhoog je je likeability? Ik gaf drie tips tijdens het lustrumfeest van Geloofwaardig Spreken.

Studies en loopbaan

Klik hier om mijn CV op LinkedIn te bekijken.

Publicaties

Naar aanleiding was mijn afstudeerscriptie vroeg Henk Medema me voor een boek met de werktitel Doe wat bij je past. In 2012 verscheen mijn eerste boek: Hartelijk getalenteerd. Het zorgde ervoor dat ik zelf ging doen wat bij me past: blijven spreken én anderen hierin trainen. Al trainend wilde ik graag mijn lessen op papier zetten, zodat we tijdens de training vooral kunnen oefenen:

  • Feedback in de kerk: aansprekende ideeën om met elkaar te groeien
  • Geloofwaardig spreken: hoe je een steengoede preek maakt
  • Zin in preken: wekelijkse inspiratie voor (s)prekers

 

In mijn vrije tijd schreef ik als een soort side projects, zoals ik ze noemde,

  • Wandelen & genieten met God
  • Dagelijks Vers (een scheurkalender)
  • Veertigvragentijd (met Willem J. Ouweneel)
  • Donkeredagenvragen (met Willem J. Ouweneel)

Wat wil je verder nog weten? 

  • Ik ben van 1978.
  • Ik heb drie ‘grote’ broers.
  • Ik lees nauwelijks romans, maar verslind zelfhulpboeken en praktisch theologische boeken. Mijn favoriet van het moment is Liturgie van het alledaagse van Tish Warren.
  • Ik ben verslingerd aan het luisteren van podcasts.
  • Ik drink liters thee op een dag.
  • Op een terrasje bestel ik graag een flat white. Het liefst aan het strand.
  • Van chocola word ik heel blij, maar dan wel het liefst minimaal 85% of meer.
  • Voor mijn verjaardag vraag ik het liefst tijd en aandacht. Voor mijn veertigste verjaardag kreeg ik van iedereen een speech. Blijer kon je me niet maken!
  • Ik ben niet in een hokje te plaatsen. Ik groeide op in de Gergem, was vijftien jaar actief in een evangelische gemeente, ben nu lid van een NGK, heb katholieke vrienden en preek van PKN tot Pinkster. Ik blijf me graag verwonderen over de manieren waarop we door God de Vader aanvaard worden, in navolging van Jezus kunnen leven en ons kunnen laten leiden door de Heilige Geest.

Dit ben ik, wie ben jij

Tijdens de preektrainingen leer je spreken volgens de IKEA-methode.

IKEA staat ook voor IK En de Ander.

Jij weet nu een heel klein beetje wie ik ben.

Wie ben jij? Hopelijk mag ik jou binnenkort ergens ontmoeten …